Behang kiezen, hoe doe je dat?

Dit keer gaan we het niet over kleur en designs hebben maar over materialen. Behang is namelijk ook doorontwikkeld en er zijn nu meerdere keuzes in behangmateriaal die elk zo hun voor- en nadelen hebben. We zetten ze hier even op een rij.

Papierbehang

Vanouds een bekend materiaal voor behang. Papierbehang kun je natuurlijk in elke gewenste print en kleur maken. Papierbehang is doorgaans het goedkoopst waardoor het een ideale oplossing is voor bijvoorbeeld de kinderkamer. Je kunt het makkelijk vervangen en elke keer weer de nieuwste held van je kind (of wat op dat moment populair is) op de muur laten zien. De ondergrond moet wel egaal zijn; de kleinste oneffenheden vallen al snel op vanwege de geringe dikte van het papier.

Vliesbehang

Op dit moment is vliesbehang het meest populaire behangsoort. De vlieslaag, die bestaat uit vele kleine vezels, leent zich uitstekend om patronen in te verwerken. Dus naast kleur kun je hier ook met decoratieve elementen in de structuur werken wat weer vele mogelijkheden biedt. Daarnaast zorgt deze vlieslaag er ook voor dat er geen vocht wordt opgenomen. Bij dit behang doe je de lijm dus rechtstreeks op de muur en het behang zal niet krimpen. Vliesbehang is uitermate sterk, zal niet snel scheuren en is ook nog eens afwasbaar. Kortom een robuuste oplossing waar je zonder problemen jarenlang plezier van zult hebben.

Tot slot is er ook nog glasvezelbehang en vinylbehang. Glasvezelbehang bestaat al lang en wordt typisch gebruikt bij renovatiewerkzaamheden. Dit behang is ideaal om muren die vol zitten met barsten en gaten weer mooi af te werken en tevens te verstevigen. Dit behang is zeer geschikt om te schilderen zodat je toch regelmatig een ander kleurtje kan nemen. Vooral voor vochtige ruimtes zoals de keuken en de badkamer is er ook nog vinylbehang. Dankzij de waterafstotende kunststof toplaag is dit een materiaal dat keukens en badkamers met mooie patronen en kleuren kan opfrissen.

Toch nog wat tips over trends

Interieur is nu eenmaal trendgevoelig dus we kunnen het niet nalaten om toch wat trends te benoemen.
• Het is weer terug van weg geweest; fotobehang. Je kunt je mooiste foto’s makkelijk laten afdrukken op behangpapier waardoor je je huis een zeer persoonlijk karakter kunt geven.
• Steigerhout en steen; ook op de muur zien we steeds vaker dat traditionele bouwmaterialen worden nagebootst omdat we dat toch mooi vinden. Zo vind je dus tal van behangsoorten die zo echt lijken dat je denkt dat je tegen een muur of schutting aankijkt.
• Wie niet waagt, die niet wint! Gewaagde prints zijn er in vele vormen en nu zijn o.a. artwork prints en hip behang erg populair. Voor wie duidelijk anders wilt zijn en niet houdt van saaie muren.
• Tenslotte heb je natuurlijk ook de luxe varianten. Hierbij wordt er gespeeld met luxe materialen als linnen of fluweel om je behang wat extra cachet te geven.

Michiels voor verf en wonen kan je alles vertellen over behang en op basis van je specifieke wensen exact aangeven welk behang het meest geschikt is voor jou. Wij hebben een prachtige collectie behangboeken met de nieuwste dessins in onze winkel.

Heeft u geen zin of tijd om de behangklus zelf te doen, laat het dan uitvoeren door één van onze ervaren behang(st)ers.