Buitenschilderwerk: kies voor kwaliteit

De komende maanden zijn nog geschikt om je buitenschilderwerk op orde te brengen voordat de weersomstandigheden slechter worden. Een temperatuur tussen de 10 en 25 graden is ideaal, omdat de verf dan goed opdroogt. Bij de keuze van buitenverf zijn een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. De overwegingen hierbij zijn duidelijk anders zijn dan voor binnenverf. Welke dat zijn, lees je hieronder.

 Beschermlaag

De belangrijkste reden om het buitenschilderwerk goed te onderhouden, is om de diverse materialen zoals hout, steen en staal te beschermen tegen alle invloeden van buitenaf. Er is dus een duidelijke functionele noodzaak om dit te doen. Dit in tegenstelling tot verf voor binnen, waarbij je eerder kiest voor een nieuwe verflaag in een andere kleur als het interieur anders ingericht wordt. Bij buitenverf is de kwaliteit van de verf veel belangrijker. Buitenschilderwerk is vaak een ingrijpende klus met schuurwerk, grondverf en een laklaag en vaak meerdere lagen van elk. Dan wil je met goede materialen werken, zodat je zeker weet dat je heel wat jaren vooruit kunt voordat deze klus weer uitgevoerd moet worden.

Kleurechtheid

Een ander belangrijk kwaliteitsaspect is kleurechtheid. Bij kwaliteitsverf worden originele kleurstoffen van een hoge kwaliteit gebruikt. Daarmee is de kleurechtheid gegarandeerd, ook na jaren van blootstelling aan weer en wind. Binnenverf moet uiteraard ook een goede kleurechtheid hebben, maar staat niet bloot aan dezelfde soms extreme weersomstandigheden. Het zou toch vervelend zijn als de verflaag nog steeds voldoende is, maar je toch het buitenwerk opnieuw moet doen omdat de kleur verdoft en vervaagt. Een reden te meer om bij buitenverf echt voor kwaliteit te kiezen. Hier geldt duidelijk: goedkoop is duurkoop!

Tijdloze en vergrijsde tinten

Ook de kleurkeuze voor het buitenschilderwerk is anders dan voor binnen. Doorgaans luidt het advies om voor tijdloze en vergrijsde tinten te kiezen. De buitenkant van je huis verander je niet zo snel qua look en meestal kiezen we kleuren die ook goed passen in de omgeving en ons klimaat. Voor gevels wordt meestal een neutrale kleur gekozen. Voor ramen en deuren zien we steeds meer de wat donkere kleuren naar voren komen. Ter illustratie; met lichtere kozijnen ‘trek je een gevel open’, terwijl je met donkere kozijnen een rustiger effect creëert. Om nu toch een frisse look te behouden, kun je heel goed werken met accenten door onder andere de voordeur, het tuinhuis of de tuinmuur een mooie kleur te geven. Doorgaans wordt voor een tijdloze en vergrijsde kleur gekozen maar hij mag wel afsteken.

Vakwerk

Al dat schuurwerk en het aanbrengen van die lagen grondverf en lak moet zorgvuldig uitgevoerd worden. De buitenkant van je huis is toch ook je visitekaartje dus mooi schilderwerk draagt absoluut bij aan de uitstraling van je huis.  Als je kiest voor buitenverf van goede kwaliteit en als deze op de juiste manier is toegepast kan het schilderwerk lange tijd mee en kun je voor heel wat jaren weer trots mag zijn op het buitenaanzicht van je huis. Voor een goed advies over de juiste verf en de juiste manier van toepassen ga je naar de verfspeciaalzaak. En als je er tegenop ziet om aan de klus te beginnen, dan kun je het buitenschilderwerk ook laten doen door een vakman.