De vele voordelen van tapijt

Tapijt geeft je woonruimte een comfortabel en behaaglijk gevoel. Het straalt warmte en sfeer uit en het absorbeert geluid. Het zorgt ervoor dat gewone leefgeluiden zoals praten, radio en televisie en het getik van hakken niet onaangenaam klinken, zoals in kale ruimtes wel het geval is. Omdat tapijt warmte isoleert zorgt het voor extra comfort. Lekker op blote voeten door het huis lopen en kinderen die op de grond kunnen spelen. In combinatie met ondertapijt zorgt het voor een betere isolatie, waardoor je gemiddeld vier tot vijf procent energie bespaart. In een strenge winter kan het zelfs een besparing opleveren van tien procent. In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, zorgt tapijt voor een schonere lucht dan een harde vloer. Fijne deeltjes uit de lucht worden door het tapijt vastgehouden en daardoor komen er minder fijne stofdeeltjes in de luchtwegen terecht dan in ruimtes met harde vloeren.

 

Onderhoud

Tapijt is eenvoudig in onderhoud. Het scheelt natuurlijk veel als je vuil buiten de deur houdt, bijvoorbeeld met een rooster of borstelmat bij de voor- en achterdeur. Twee maal per week stofzuigen is dan voldoende om je tapijt schoon te houden. Vlekken zijn vaak met schoon water te verwijderen. Zorg dat je er snel bij bent. Zeephoudende middelen veroorzaken verkleuringen en vaak verdwijnt de vlek hiermee maar kort. En als er kleverige zeepresten achterblijven trekken deze juist weer vuil aan. Je kunt het beste een vochtige handdoek op de vlek leggen en herhaal dit tot de handdoek niet meer verkleurt. Laat de vlek daarna rustig drogen en gebruik geen föhn. Voor hardnekkige vlekken zijn er diverse speciale producten verkrijgbaar, afhankelijk van de stof die de vlek veroorzaakt heeft. De specialist kan je hierover adviseren. Voor het beste resultaat kun je een intensieve reiniging of grote beurt van het tapijt het beste overlaten aan de vakman.

 

Materialen

Tapijt is verkrijgbaar in kleuren, dessins en structuren verkrijgbaar en daardoor geschikt voor elk interieur, zowel als los vloerkleed of kamerbreed. Er worden diverse synthetische garens gebruikt voor de productie van tapijt. De beste kwaliteit is polyamide. Het is sterk, lichtecht, elastisch en antistatisch. Bovendien is het niet makkelijk brandbaar en dus veilig in gebruik. Naast synthetische materialen worden er ook natuurlijke materialen gebruikt. Wollen tapijt is erg gewild voor in de woonkamer en geeft eveneens een warm en behaaglijk gevoel. Wol heeft een herstellend vermogen en zuivert van zichzelf. Vlekken slijten er na verloop van tijd weer uit.

 

Milieuvriendelijk tapijt

Een ander natuurlijk materiaal is SmartStrand. Dit zijn milieuvriendelijke vezels, gedeeltelijk gemaakt met natuurlijke suikers. De vezels bestaan voor 37 procent uit natuurlijk zetmeel, waardoor dit momenteel het meest milieuvriendelijke garen op de markt is. Voor de productie is maar liefst dertig procent minder energie nodig er maar liefst 63 procent minder CO2 uitgestoten dan bij de productie van synthetische vezels. Het garen heeft een gesloten celstructuur, waardoor vloeistoffen niet geabsorbeerd worden. Vlekken zijn daarom ook eenvoudig met water te verwijderen. De vezels hebben een opmerkelijke veerkracht, waardoor het tapijt bijna niet slijt door intensief gebruikt.

Ben je op zoek naar tapijt van hoogwaardige kwaliteit? Breng dan een bezoek aan onze winkel en laat je adviseren over de diverse mogelijkheden.