Gordijnen; letterlijk en figuurlijk meer warmte

De gure herfst is gearriveerd en voordat je het weet, gaan we alweer de koude winter in. Mooie tijd van het jaar om het huis weer lekker knus en gezellig te maken. Gordijnen geven letterlijk en figuurlijk meer warmte in huis. De juiste keus dus om je huis mee aan te kleden nu.

Meer warmte letterlijk

Gordijnen hebben een isolerende werking zegt men. Dat is inderdaad waar maar dat geldt niet voor alle gordijnen. Het is zelfs heel erg afhankelijk van het type materiaal en uitvoering of en in hoeverre je gordijn meehelpt om de warmte in huis te houden. Over het algemeen kun je zeggen dat dunnen gordijnen sowieso weinig effect zullen hebben op het vasthouden van warmte.

Als je dus echt effect wilt hebben, kies dan voor een dikke stof, zoiets als velours bijvoorbeeld. Nog beter is als de gordijnen gevoerd zijn. Maar nu komt het. Stof is belangrijk maar net zo belangrijk is hoe de gordijnen hangen. Er moeten zo min mogelijk kieren zijn waardoor de koude lucht van de ramen het huis in kan komen. Dus gordijnen van plafond tot vloer zijn het beste en liefst ook nog tot tegen de zijmuur. En let op; hang je gordijnen absoluut niet voor de verwarming want dan werken ze ook isolerend andersom en blijft de warmte achter het gordijn hangen.

Nu is het natuurlijk niet de bedoeling dat je je gordijnen de hele dag dichthoudt. Doe ze dicht zodra het donker wordt, dan zie je immers toch niks meer en dan hou je ’s avonds en ’s nachts heerlijk de warmte vast. Overdag kunnen ze gewoon open, zeker als de zon schijnt want dat warmt het huis ook weer op.

Meer warmte figuurlijk

Gordijnen geven natuurlijk veel sfeer. En dankzij de meest recente trends op het gebied van kleur in het interieur wordt dat effect nog meer versterkt. We zien namelijk weer meer diepere en warme kleuren in het interieur komen, zoals bruin of terracotta. Daarmee komen ook donkere kleuren weer terug zoals donker/warm rood, donkergroen en ook grijsblauw. En we zien die warmte ook terugkomen in de materialen. Het gordijn mag weer gezien worden en mag gerust van rijke materialen gemaakt zijn waarmee ze luxe en warmte uitstralen. Tenslotte zien we dat die luxere stoffen ook meer en meer voorzien zijn van grafische prints.

Kortom het gordijn mag weer gezien worden. En ja het mag ook weer functioneel zijn zodat je huis in de winter lekker knus en warm aanvoelt en het gewoon gerieflijk vertoeven is thuis. En mocht je willen weten wat er zoal voor keus is op het gebied van gordijnen vandaag de dag, ga dan eens langs bij je speciaalzaak. Die hebben vele gordijnstalen en daar zit vast en zeker iets bij dat precies bij jou past.