Gordijnplooien voor elke smaak

Het type plooi van een gordijn heeft grote invloed op het uiteindelijk resultaat. Hangt de gordijn mooi, geeft het de sfeer die je wil hebben en is het ook praktisch. Gelukkig is er veel mogelijk met plooien en is er voor elke smaak wel een oplossing te vinden. Alles wat je wil weten over gordijnplooien vind je hieronder.

Enkele plooi

Laten we beginnen met de meest eenvoudige plooivorm; de enkele plooi. Dit betreft enkel gevouwen stof dat gestikt wordt met een tussenruimte tussen de plooien. Door deze manier van stikken loopt de plooi steeds wijder uit naar beneden. Daarom is deze plooi vooral geschikt voor kortere gordijnen, tot 2 meter en zien we deze vooral toegepast in de slaapkamer. Het geeft namelijk niet het mooiste resultaat maar is economisch gezien wel de meest voordelige keuze. Het is een mooie balans tussen het hebben van plooien zonder al te veel stof te gebruiken wat resulteert in het kleinste pakket aan de zijkant als de gordijn geopend is.

Dubbele plooi

Voor langere gordijnen en vooral ook voor je huiskamer kiest men vaak voor de dubbele plooi, ook wel vlinderplooi genoemd. Zoals de naam al zegt is er dan een dubbele plooi gestikt aan de bovenkant, dat lijkt op een vlinder, en zorgt ervoor dat de plooi langer mooi doorloopt. Waar de enkele plooi met nagenoeg elk materiaal gebruikt kan worden, moet je met de dubbele plooi wel het juiste stof nemen. Voor gevoerde en stuggere overgordijnen is de dubbele plooi niet aan te bevelen. Dit past dus perfect bij de meer soepel vallende stoffen.

Driedubbele plooi

Mocht je een liefhebber zijn van royale plooien en gordijnen die tot onderaan mooi geplooid blijven hangen dan is de driedubbele plooi iets voor jou. Uiteraard heb je hiervoor nog meer stof nodig dan bij de dubbele maar het geeft wel een mooi vol effect. Ideaal voor inbetweens, vitrages en overgordijnstoffen die mooi, vol geplooid moeten hangen.

Waveplooi

En dan zijn we nu aanbeland bij eigenlijk de mooiste plooi die we meer en meer zien toegepast worden. De wave is zoals de naam het zegt letterlijk een golf. Dankzij het gebruik van een speciale band met glijders (ook wel runners genoemd) krijg je een heel mooi golvend effect dat zich van boven tot beneden uitstrekt. Waveplooi is bedoeld voor kamerhoge stoffen. Bij gordijnen gemaakt van banenstof wordt de wave verstoord door de naden. Smaken verschillen natuurlijk maar over het algemeen zien we toch wel dat de meeste mensen de waveplooi tegenwoordig het mooist vinden. Qua stof heb je niet meer nodig dan voor een dubbele plooi, alleen de materialen zijn wat duurder dan de simpele haakjes die je bij andere ophangsystemen hebt. Voor een kleine meerprijs ten opzichte van een dubbele plooi krijg je dus wel het mooiste resultaat plooien in je gordijn.

Zeilring

Als je voor een wat stoerder uiterlijk wilt gaan, dan is de zeilring de beste oplossing. De ringen zijn er in diverse kleuren en afmetingen en worden in de gordijnstof geponst. Vervolgens kies je de gordijnroede en je schuift je gordijn er simpelweg overheen en klaar. Het geeft ook enigszins een wave-effect maar ziet er zoals gezegd wat robuuster uit qua systeem.

Stolpplooi of platte plooi

Speciaal voor vitrages die niet open mogen gaan is er de stolpplooi of platte plooi. In feite plooi je de stof overal volledig dubbel en stik je de plooien plat op elkaar. Je gebruikt veel stof maar ook hier geldt weer dat deze oplossing in specifieke gevallen de beste kan zijn.

Mocht je nou niet precies weten wat je zoekt, dan is het toch wel handig om naar je speciaalzaak te gaan waar al deze plooien getoond worden. Dan zie je het in levenden lijve en is het makkelijker kiezen wat het beste bij jou past. En dan kun je natuurlijk meteen ook de vele verschillende stoffen zien waaruit je kunt kiezen voor je gordijn van je dromen.