Kunststof vloeren: je kunt er niet meer omheen

Kunststof vloeren zijn er tegenwoordig in vele dessins en kleuren. Waar we het vroeger vooral met laminaat en vinyl moesten doen, zien we de laatste jaren een ongelofelijke opmars van PVC die niet te stoppen lijkt. Waarom kiezen we tegenwoordig zo massaal voor kunststof vloeren en met name PVC? Dat leg ik graag uit.

Heel vroeger hadden we natuurlijk alleen de keus uit natuurlijke materialen zoals hout en later tegels. Hout leeft, is warm, en het kraakje geeft soms wel een nostalgisch gevoel. Steen of tegels zijn duurzaam, praktisch in gebruik en onderhoud maar doen wel koud aan. Met de toenemende aandacht voor energiezuinige huizen zien we ook een verdere opmars van vloerverwarming. Hoewel dat tegenwoordig ook met bepaalde soorten hout kan, zien we die combinatie nog maar weinig en wordt er daarom vaak voor tegels gekozen. Echter nu kunststof zoveel keuzemogelijkheden heeft wat betreft design, zien we dat ook de tegels het meer en meer moeten afleggen tegen kunststof en dan met name PVC.

Waarom kiezen dan zoveel mensen voor kunststof vloeren? Eigenlijk is dat heel makkelijk te beantwoorden. Er zijn bijna geen nadelen te benoemen en prijstechnisch heeft kunststof zo’n ontwikkeling doorgemaakt dat het (bijna) altijd goedkoper is dan de keuze voor natuurlijke materialen. Tegelijkertijd zien we de ontwikkelingen van met name PVC een dusdanige vlucht nemen in design dat het bijna niet meer van echt hout is te onderscheiden. En dan is het voor de meeste mensen eenvoudig. De beste prijs, het meest praktisch in gebruik en onderhoud en bijna gelijk aan natuurlijk materiaal wat betreft look and feel; dan kun je toch niet anders dan voor kunststof kiezen.

Voordelen van PVC-vloeren op een rij

  1. Ten opzichte van laminaat en vinyl is PVC een nog sterker en duurzamer materiaal. En gezien de prijzen tegenwoordig niet meer ver uit elkaar liggen, wordt PVC meer en meer de vaste keus voor kunststof vloeren.
  2. De designs van PVC zijn ongekend realistisch. De houtstructuur wordt niet alleen nagebootst qua beeld maar ook qua gevoel; je voelt de nerven en noesten alsof ze echt zijn.
  3. PVC is niet alleen slijtvast maar ook nog eens goed bestand tegen vocht en water. Daarmee is PVC ook geschikt voor badkamers, toiletten en keukens.
  4. PVC is uitermate geschikt om te gebruiken in combinatie met vloerverwarming. Dankzij de geringe dikte wordt alle warmte optimaal vrijgegeven en ontstaat een comfortabele warme vloer.
  5. Tot slot is PVC zeer gemakkelijk in onderhoud. Gewoon met een borstel of met een vochtige doek is de vloer in een handomdraai weer schoon.

Zijn er dan geen nadelen aan PVC? Geen echte grote maar als we dan toch iets moeten noemen dan is het dat je wel krassen erin kunt krijgen van zeer scherpe voorwerpen. Het is daarom beter om bijvoorbeeld de poten van stoelen uit voorzorg met vilt te bekleden. En voor de doe-het-zelver is het nadeel dat de beste PVC-vloer eerst professioneel geëgaliseerd moeten worden alvorens de stroken verlijmd kunnen worden. Dat kun je dus beter aan een vakman overlaten in plaats van het zelf te doen.

En als je het dan helemaal wilt afmaken, combineer je je mooie PVC vloer met een vloerkleed. Dat geeft afwisseling, kleur, warmte, en een ander materiaal aan je voeten. Het beste van twee werelden bij elkaar om een perfect interieur te maken.

Gezien de zeer grote keuze die er vandaag de dag is aan PVC vloeren kun je het beste de speciaalzaak bezoeken en je uitvoerig laten adviseren. Zet jouw wensen op een rij en match die met alle voor- en nadelen van alle vloertypes en je weet zeker dat je tot de beste keus komt.