Meer sfeer met gordijnen

De keuze in raamdecoratie heeft de laatste jaren een vlucht genomen. Omdat iedereen hieraan mee wilde doen, hebben gordijnen een ietwat stoffig imago gekregen. Volledig onterecht want geen enkele andere vorm van raamdecoratie kan wat gordijnen kunnen. Het gordijn blijft namelijk nog steeds een van de belangrijkste sfeermakers. Een woning is gewoonweg niet af zonder gordijnen.

Meer dan sfeer alleen

Voordat we ingaan op het element sfeer, moeten we eerst de vele functionele voordelen van het gordijn benoemen. Zo heeft het gordijn een belangrijke rol voor de volgende elementen:

  • Licht; lichtinval kan fijn zijn maar ook vervelend. Ook de mate waarin je wilt dat mensen naar binnen kunnen kijken, is een factor om rekening mee te houden. De keuze van de stof, kleur, met of zonder voering, met of zonder plooien is van grote invloed op het element licht in huis. Het gordijn is dan ook een bepalende factor voor het juiste licht in huis.
  • Geluid; gordijnen hebben een sterk dempende werking. Dankzij deze eigenschap is het prettig communiceren in je huis en klinkt muziek ook lekker. Je vermijdt onnodige weerkaatsing en hardheid van geluiden waardoor de akoestiek optimaal is in huis.
  • Warmte; gordijnen hebben een isolerende werking. En die werkt ook nog eens in beide richtingen. In de zomer hou je graag de warmte van de zon buiten, en in de winter hou je graag de warmte van je verwarming binnen. Het gordijn doet beide, mooi toch!

Sfeermakers

Gordijnen zijn echte sfeermakers. De combinatie van functionele voordelen met de vele mogelijkheden in stoffen, patronen, kleuren, plooien en gordijnrail maakt dat gordijnen precies die woonstijl kunnen uitdrukken, die het beste bij je past. Voor een klassiek interieur kies je voor luxe uitziende gordijnen met plooien, eventueel met een mooi patroon. Voor een modern interieur ga je voor lichte en meer recht vallende gordijnen. De mogelijkheden zijn ongekend maar de juiste keuze is cruciaal. Als het gordijn niet past bij de rest van je huis, dan klopt er iets niet. En dat zal iedereen meteen opvallen. Gordijnen kunnen dus sfeer maken of kraken.

Investeer verstandig in gordijnen

Gezien de vele belangrijke functies die gordijnen vervullen, is het onverstandig om hierop te beknibbelen. Daar krijg je spijt van. Om er zeker van te zijn dat alle facetten die je in overweging moet nemen bij de keuze van de juiste gordijnen worden meegenomen, is het aan te raden je te laten voorzien van een deskundig advies. Een gedegen advies voorkomt onnodig dure gordijnen of gordijnen waar je naderhand spijt van krijgt door een foute aankoop.