Stappenplan binnen lakken voor de doe-het-zelver

Schilderen kun je ook heel goed zelf doen, mits je dat goed voorbereid en secuur werkt. En je moet het natuurlijk ook leuk vinden. Want besef wel; er gaat meer tijd in de voorbereiding zitten dan in het schilderwerk zelf. We zetten even op een rij wat je zoal moet doen om tot een mooi schildersresultaat te komen.

Zoals bij elke bouwklus moet je je eerst goed voorbereiden. Dat betekent dat je goed moet weten welke stappen je moet doorlopen en welke materialen je daarvoor nodig hebt. Ik heb al eerder iets geschreven over de diverse soorten binnenverf en hun toepassingen. Zorg er dus voor dat je de juiste verf kiest en laat je zeker even goed adviseren. Want met een verkeerde verfkeuze kan al je harde werk voor niks zijn. Voor het lakken van onder andere deuren en kozijnen heb je in ieder geval een grondverf nodig en een lakverf.

Naast verf heb je ook ander materiaal nodig. In volgorde van gebruik heb je nodig; afdekfolie, een emmer met water, ontvetter en spons, eventueel een plamuurmes, steekmes en houtvulmiddel om gaatjes en scheuren op te kunnen vullen, schuurpapier, afplakband, afdekfolie, een verfbak met rooster, kwasten en rollers. De juiste voorbereiding van schilderwerk is cruciaal. Doorloop dus de volgende stappen om er zeker van te zijn dat je een mooi stukje werk gaat opleveren.

  1. De eerste stap is het schoonmaken. Je dekt je werkgebied alvast af met afdekfolie of stucloper en zorgt dat de ondergrond schoon en vetvrij is. Dat doe je door het oppervlak schoon te vegen met een spons die je dompelt in warm water met daarin verfontvetter. ( let op! geen huishoud schoonmaakmiddel )
  2. Dan gaan we alle oneffenheden wegwerken. Alle gaatjes en scheuren vul je op met houtvulmiddel of plamuur. Vulmiddel is voor de wat grotere (schroef-) gaten en plamuur gebruik je alleen voor kleine gaatjes en om dikteverschillen te egaliseren.
  3. Als het vulmiddel uitgehard is, kun je aan de slag met het schuurwerk. Let hierbij goed op. Er zijn diverse soorten schuurpapier met hun eigen korreldichtheid. Hoe hoger het cijfer, hoe fijner het schuurpapier. Grof schuurpapier pas je toe bij ruwe ondergronden of bij verfwerk in slechte staat. Mocht het schilderwerk nog in redelijk goede staat zijn, dan volstaat het licht opschuren met een wat fijnere korrel. En ook na het opbrengen van de grondverf schuur je die ook op met fijn schuurpapier of een schuurpad zodat je een optimale hechting van de lakverf krijgt.
  4. Als al het hout goed behandeld en stofvrij gemaakt is, dan begin je met afplakken zodat je mooie strakke lijnen krijgt aan de randen. Hier zul je wel het verschil gaan zien met de meesterschilder. Die heeft een geoefende hand en kan zonder afplakband een mooie rechte lijn schilderen. Als doe-het-zelver heb je meestal tape nodig. Ook in afplakband heb je verschillende kwaliteitsniveaus. Op zich is die goedkopere gewone beige tape prima mits je deze onmiddellijk verwijderd na het schilderen. Wil je de tape langer laten zitten en scherpere randen dan gebruik je andere tape.
  5. Nu zijn we klaar voor de grondverf. Grondverf gebruik je als eerste laag op kaal hout of om een kleurverschil te overbruggen. Primer gebruik je vooral als hechtlaag.
  6. Nadat je grondverf is gedroogd, neem je weer het schuurpapier of een schuurpad. Dit keer een fijne versie en schuur je de grondverf heel licht op. Doe dit heel voorzichtig want alle oneffenheden in je grondverf ga je ook in je lak zien. Dus ook hier is het van belang om secuur te werken.
  7. Tenslotte is het dan tijd voor de lakverf. Met ronde borstels voor de hoekjes en randen en een viltroller voor de vlakken ga je aan de slag en maak je een mooi en glad oppervlak.
  8. Afhankelijk van de kleur en de kwaliteit van de verf kan het zijn dat je nog een tweede laklaag moet schilderen.
  9. Tenslotte haal je de afplakband meteen weg, en als de lak droog is maak je alles goed schoon en haal je eventuele verfresten weg.

Zoals je ziet, komt er toch heel wat bij kijken en is het schilderwerk zelf minder dan de helft van de totale klus. Begin er dus alleen aan als je het leuk vindt en gebruik goede professionele materialen; dit voorkomt veel ergernis. Laat je vooraf adviseren in een verfspeciaalzaak, zij weten alles van verf en leveren alle materialen voor een perfect resultaat. Past dat niet bij je, ga dan op zoek naar een echte schilder; dan ben je gegarandeerd van kwalitatief goed schilderwerk. Veel succes met schilderen!