tapijt hoogpolig

Tapijt: trends en tips

Tijdens de crisis hebben we gemerkt dat het prettig is om thuis te zijn, een veilige en gezellige plek te creëren, en daar tijd door te brengen met vrienden. Trendwatchers stellen dat we vanaf 2016 aan het begin staan van een nieuw tijdperk; mensen voelen zich weer als een embryo. Dat gaan we terugzien in meer ronde vormen, transparante weefsels in zachte tinten en materialen en stoffen die er zacht en aaibaar uitzien.

Trends

Tapijt blijft altijd haar positie houden in de markt voor vloeren. Echter door deze trend zien we een toename van interesse in tapijt. Welk ander product is immers zo goed in staat om zacht en aaibaar te zijn, om zachte vormen te hebben waar mensen zich behaaglijk in voelen. Wat kleuren betreft wordt alles lichter: wit, beige en grijs zijn duidelijk aanwezig waarbij er ook kleuringen plaatsvinden met onder andere groen en geel/goud in verschillende tinten. Nog meer dan nu laten we ons inspireren door natuurlijke elementen en kleuren. Het gebruik van veel natuurlijke materialen blijft maar ook hierin ga je de nadruk op meer zachtheid terugzien.

Tips

Zelf tapijt leggen is op zich geen kunst, zolang de ruimte maar klein en rechthoekig is. Zodra ruimtes groter worden, er veel in- en uitspringende hoeken zijn of bijvoorbeeld midden in de ruimte staande palen, dan wordt het allemaal wat ingewikkelder. We lichten kort de makkelijkste methode toe met fixeren middels dubbelzijdige plakband.

  1. Leg eerst het tapijt uit en laat de randen circa 10 cm tegen de muren opstaan.
  2. Snij dan langs een liniaal of ander hulpmiddel de opstaande rand van het tapijt precies langs de muur af. Gebruik hiervoor een stanleymes met een haakvormig mesje.
  3. Binnen- en buitenhoeken afwerken gebeurt op vergelijkbare wijze; snijdt de vloerbedekking vanaf de rand diagonaal naar beneden, net niet tot op de bodem. Nu kan de rand beter worden aangedrukt in de hoek en kan de opstaande rand weer precies langs de muur worden afgesneden.
  4. Voor het aanbrengen van dubbelzijdige plakband moet de ondergrond schoon, stofvrij en droog zijn. Vouw het tapijt weg van de muur en plaats dan langs de randen van de muur de dubbelzijdige plakband. Druk het plakband goed aan en trek vervolgens de beschermstrook van het plakband vlak over de vloer af, zodat het plakband niet loslaat.
  5. Nu kan de rand gefixeerd worden. Vouw het tapijt terug en druk het wrijvend aan. Doe dit niet met de blote handen (er ontstaat veel hitte) maar gebruik een hulpmiddel zoals de vlakke kant van een hamer.

Mocht je andere situaties dan hier beschreven tegenkomen, dan is het raadzaam om even met een vakman te praten. Wellicht kan hij nog wat verdere tips geven en als het echt te moeilijk wordt, is het beter dat je het laat doen. Het zou toch zonde zijn als je je mooie, zachte en trendy tapijt verpest.

1 reactie

Reacties zijn gesloten.