Tips voor goed buitenschilderwerk

Houtwerk heeft buiten veel te verduren met het Nederlandse klimaat. Met regelmatig onderhoud blijft het in goede conditie. Goede kwaliteit verf, goed gereedschap en een goed advies zijn de drie pijlers voor het beste resultaat.

Buitenverf beschermt het hout tegen alle invloeden van buitenaf. In tegenstelling tot binnen, waar een nieuwe verflaag vaak wordt aangebracht als het interieur verandert en een nieuwe kleur gewenst is, heeft buitenverf een functionele noodzaak. Daarom is kwaliteit bij buitenverf van groot belang. Buitenschilderwerk is vaak een ingrijpende klus en dan wil je graag dat het schilderwerk heel wat jaren meekan.

Grondverf

Een goede voorbereiding is het halve werk. Schuur de vlakken grondig. Scheuren en beschadigingen vul je op met een speciaal houtvulmiddel en laat dit goed drogen. Reinig het houtwerk grondig met ammoniak of een speciale verfreiniger en droog het goed af met een doek. Plak de randen van de raam- of deuromlijsting af met afplaktape. Schuur het hout licht op en verwijder het schuurstof met een borstel. Eerst breng je een laag grondverf aan. Roer de grondverf goed door en verdun deze eventueel. Breng het aan met een kwast. Bij grotere oppervlakken gebruik je een kwast voor de randen en een roller voor het oppervlak. Om beschadiging van de verf te voorkomen verwijder je direct na het schilderen de afplaktape. Nadat de eerste laag grondverf droog is, kun je eventuele oneffenheden repareren. Als de grondlak droog is, plak de randen dan opnieuw af. Schuur het hout licht op en stof het nogmaals af. Als de ondergrond een felle kleur heeft, kan het nodig zijn om een tweede laag grondverf aan te brengen. Voor een goede hechting van de volgende laag is het belangrijk om tussen iedere laag het houtwerk licht op te schuren en af te stoffen.

Aflakken

Voordat je gaat aflakken breng je opnieuw afplaktape aan. Roer voor het schilderen de verf goed door voor een egaal eindresultaat. Doop de kwast een paar keer in de verf en strijk hem steeds af tegen de rand van het blik. Dit doe je tot de kwast verzadigd is, maar niet druppelt. Breng met een kwast of roller de eerste laag aan. Niet te zuinig, maar ook niet te dik dat het gaat druipen. Schilder in de richting van de houtnerf en gebruik een roller voor grote vlakken. Verwijder de tape weer direct na het schilderen om beschadiging van de verf te voorkomen. Als de laklaag goed droog is, herhaal dan het proces voor de tweede laklaag.

Wanneer kun je het beste buiten schilderen?

De beste periode om buiten te schilderen is tussen april en oktober. Een temperatuur tussen de 10 en 25 graden is ideaal, omdat de verf dan goed opdroogt. Hou daarbij ook rekening met de zon en de  luchtvochtigheid. Schilderen in de volle zon zorgt dat de verf opwarmt en het oplosmiddel in de verf verdampt dan te snel. Werk daarom ‘achter de zon aan’: begin met het schilderwerk op de plek waar die dag de zon al is geweest. Als de luchtvochtigheid te hoog is, kan er condens ontstaan tussen de verflagen.

Goede kwaliteit verf en materiaal haal je bij de verfspeciaalzaak, waar je tevens voorzien wordt van goed advies. Je kunt het buitenschilderwerk natuurlijk ook uitbesteden aan de vakman. Buitenschilderwerk is een tijdrovende klus die zorgvuldig uitgevoerd moet worden. Als kwaliteitsverf op de juiste manier is toegepast, heeft het een langere levensduur. Dat is de investering wel waard.