Verfraai je raam voor een perfect interieur

Elke woning heeft raamdecoratie nodig. Immers je wilt niet dat zomaar iedereen je huis inkijkt. Tegelijkertijd is zo’n raam ook maar saai dus dat mag wel een beetje aangekleed worden. Het geeft meer sfeer en gezelligheid in huis en kan iets speciaals toevoegen aan je interieur. Als je je raamdecoratie goed uitkiest, kun je op alle momenten van de dag genieten van mooie raamdecoratie.

Er zijn veel verschillende soorten raamdecoratie. Naast de bekende gordijnen heb je ook nog rolgordijnen, vouwgordijnen, plissé- en duettegordijnen, jaloezieën, multishade, lamellen en shutters. De eigenschappen van deze soorten lopen nogal uiteen. Zo zijn jaloezieën erg praktisch in gebruik en perfect voor het tegenhouden van felle zonnestralen van buiten. Gordijnen geven veel sfeer en zijn als verduistering en isolatie.

Voor elk interieur de juiste raamdecoratie

Raamdecoratie moet goed aansluiten op je interieur. Zo passen vouwgordijnen prima in een romantisch en klassiek interieur en staan jaloezieën of lamellen juist beter in een strak en modern interieur. Heb je een hoog plafond of hoge ramen? Kies dan voor lange gordijnen van plafond tot grond; dan leg je nog meer nadruk op die mooie hoogte van je woning. Dankzij de ruime keuze in dessins, kleuren en details kan je elke type dat je kiest helemaal afstemmen op je inrichting.

Privacy

Raamdecoratie is niet alleen erg stijlvol. Eén van de belangrijkste functionele eigenschappen is privacy. Vooral als je grote ramen hebt kan inkijk erg vervelend zijn. Nu is er gelukkig heel veel mogelijk zodat je de mate van inkijk kunt bepalen en tegelijkertijd genieten van een heerlijk rustige omgeving. Wil je de inkijk verminderen, maar niet het licht in je huis kwijtraken? Kies dan voor lichtdoorlatende gordijnen of jaloezieën. Deze soorten creëren privacy, maar laten nog wel licht van buiten door.

Verduistering

Vooral voor je slaapkamer is het verstandig om te kiezen voor een verduisterende soort. Dit betekent niet dat je je beperkt hoeft te voelen in je keuze. Bijna alle soorten gordijnen zijn namelijk verkrijgbaar met een verduisterende stof. Ook kan je dan nog steeds kiezen uit veel verschillende kleuren en dessins, waardoor je het gordijn erg persoonlijk kan maken en goed kan laten aansluiten op de rest van je slaapkamer.

Zonwering en isolatie

Tot slot kan raamdecoratie ook bijdragen aan zonwering en isolatie. In de zomer kan de temperatuur in huis erg oplopen. Raamdecoratie kan dienen als zonwering, waardoor de zonnestralen en warmte worden tegengehouden. Hierdoor blijft het een stuk koeler in huis. In de winter kan raamdecoratie juist bijdragen aan een warmere binnentemperatuur. Doordat de raamdecoratie voor het raam hangt, wordt een deel van de koude buitenlucht tegengehouden en houd je ook eventuele tocht tegen. Nog betere isolatie bereik je door de raamdecoratie goed te laten aansluiten op het raam. Hang de raambekleding niet voor je verwarming. Hierdoor kan er juist veel warmte verloren gaan.

Meer dan alleen decoratie

Hierboven heb je al gelezen dat raamdecoratie meer is dan alleen decoratie. Wil je ook raamdecoratie in je woning? Bekijk dan welke soort het beste in je interieur past en geniet van alle voordelen.