Vloeren: de sfeermakers in huis!

Vloeren zijn er tegenwoordig in vele smaken. Het type vloer bepaalt in grote mate de sfeer van de ruimte. Een belangrijke keuze dus die vaak intuïtief genomen wordt. We beredeneren wel enigszins welke vloer het beste bij welke ruimte zou passen en vaak hebben we ergens iets moois gezien en willen we dat ook. Eén ding is zeker; als een vloer eenmaal ligt, dan ligt hij er ook en dan zit je er meestal voor langere tijd aan vast. Vandaar dat het kiezen van de juiste vloer weloverwogen moet gebeuren. Hopelijk helpt het onderstaande je een beetje op weg.

Vloerbekleding is een belangrijk element in de bepaling van sfeer en aankleding van je woning. Je zou kunnen zeggen dat elke vloer een eigen temperatuur heeft, letterlijk en figuurlijk. Kleur en materiaal bepalen welke sfeer een vloer uitstraalt. Daarnaast hou je rekening met functionele eigenschappen zoals duurzaamheid, geschiktheid voor vloerverwarming en onderhoud.

Je kunt vloeren opdelen in 2 hoofdcategorieën: harde en zachte vloeren.

  1. Harde vloeren zijn doorgaans slijtvast en onderhoudsvriendelijk. De meest voorkomende materialen in deze categorie zijn parket, laminaat, tegels, PVC en marmoleum. Parket en tegels kennen we natuurlijk allemaal en de populariteit van deze materialen fluctueert nogal. Grootste nadeel van beide materialen zijn het geluid. Tegels geven een kouder gevoel (ook al heb je vloerverwarming) en parket kan onderhoudsgevoelig zijn. Vandaar dat PVC de laatste jaren zo populair is geworden en dat die trend zich nog steeds voortzet. Designs zijn bijna niet van echt te onderscheiden, elke kleurcombinatie is mogelijk en je hebt ook nog eens een materiaal dat tegelijkertijd stil, warm, sterk en duurzaam is.
  2. Zachte vloeren zijn comfortabel, energiebesparend en geluiddempend. Ze worden om die redenen veel gebruikt in slaapkamers. Echter kunnen de huidige moderne ontwerpen en materialen ook een verrijking zijn voor elke woonkamer. Ook de wereld van de tapijten gaat met de tijd mee. Naast de warmte en gezelligheid die een tapijt uitstraalt, is het ook nog eens veiliger – zeker als je kinderen hebt – en geeft het een positief effect op de akoestiek. Van ieder tapijt kan uiteraard in elke gewenst formaat een vloerkleed worden gemaakt. Dat is de meest flexibele manier om warmte en comfort aan te brengen op je harde vloer.

Het voert te ver om hier alle materialen te behandelen en de voor- en nadelen op te sommen. Vaak onderschat men de ontelbare mogelijkheden die er tegenwoordig zijn met betrekking tot vloeren. Daarom is het beste advies dat je je in ieder geval moet laten adviseren. Praat met een expert en laat hem je helpen je wensen goed in kaart te brengen en dan te laten zien welke mogelijkheden er bestaan om die te vervullen.