Wat je niet moet doen bij het kiezen van verfkleuren!

Iedereen kent wel de kleurenwaaiers waaruit je kunt kiezen voor verf. Nadeel hiervan is dat er zoveel kleuren zijn die op elkaar lijken waardoor zo’n kleurenwaaier het eigenlijk nog moeilijker maakt om te kiezen. Daarom kiezen veel mensen uiteindelijk toch maar weer gewoon voor het veilige en saaie wit. Jammer. Onderstaand geef ik je een aantal tips die je in ieder geval niet moet doen bij het kiezen van een verfkleur.

Kleur kiezen vanaf een kleurwaaier

Laat ik daar maar mee beginnen. Zo’n kleurwaaier is handig als je ermee kunt omgaan. De meester-schilder weet hoe hij die waaier moet gebruiken en combineert dat ook met zijn vakkennis over kleuren. Als leek is dat echter ontzettend moeilijk. Daarbij komt dat de staaltjes van een kleurwaaier ontzettend klein zijn; te klein om echt iets op te kunnen zien. Zorg er dus voor dat je de kleur eerst op een groter oppervlak (bijvoorbeeld een A4) ziet of laat de gekozen kleur bij de speciaalzaak mengen in een kleurtester zo dat je een groter staal kunt maken op de muur. Dan krijg je een veel beter beeld dan dat te kleine staaltje.

Kleur kiezen in een winkel

Winkels en bouwmarkten hebben vaak weinig daglicht en gebruiken ook redelijk felle verlichting zoals tl-lampen en spotjes. Als je dan een kleur bekijkt in die omgeving, terwijl je thuis meer daglicht hebt en ook een totaal andere sfeerverlichting, dan zal die kleur gegarandeerd anders uitzien bij jou thuis dan in de winkel. Ook de rest van het interieur heeft invloed op hoe een kleur uiteindelijk uit komt te zien. Als je bijvoorbeeld een felle kleur in de beurt hebt, dan zal er een reflectie daarvan komen op het te schilderen oppervlak en dat beïnvloedt de uiteindelijke kleur. Daarom is het altijd het beste om een voldoende grote staal in je eigen huis te bekijken op de juiste plek op verschillende momenten van de dag. Pas dan weet je zeker dat die kleur voor jou de juiste is.

Slechts één deel van je interieur aanpakken

Een veel gemaakte fout is dat we geen totaalplan maken van ons interieur maar het allemaal als een soort losse flodders aanpakken. Aangezien verf in bijna oneindig veel varianten bestaat, kun je beter starten vanuit je vloer en je meubels. Stoffen en materialen hebben ook invloed op hoe een kleur ervaren wordt en daarom moet je eerst voor die basis zorgen. Vervolgens kun je dan je muren, plafonds en andere delen die je wilt verven aanpakken en daar dan de juiste kleur bij zoeken. Tegenwoordig kun je fantastisch mooie moodboards op o.a. Pinterest maken waardoor je een compleet plaatje kunt maken van wat je wilt.

Doe maar wit of grijs

Wit is eigenlijk best wel een saaie kleur. Toch zien we dat vele huishoudens hiervoor kiezen. Het is natuurlijk begrijpelijk omdat dat veilig is, makkelijk en je kunt er alles mee combineren. En de veiligste keus na wit is grijs. Maar daar worden veel fouten mee gemaakt. Er zijn zoveel varianten grijs dat je daar behoorlijk de plank mee mis kunt slaan. Een basis grijs met een druppeltje rood of blauw geeft een totaal ander effect. Lichtinval is ook hier weer heel belangrijk als ook de overige interieurkleuren. Durf dus te spelen met kleur. Vaak is het al genoeg als je bijvoorbeeld één muur een kleur geeft. Dat fleurt meteen de hele ruimte op. En als je dan voor grijs gaat, kijk dan heel goed welke kleur grijs nou echt het mooiste past bij jouw interieur.

Hopelijk heb je iets aan deze tips. Mocht je nou nog steeds twijfelen – en dat is helemaal niet erg want het is ook echt moeilijk de juiste kleur te kiezen – loop dan gewoon even binnen bij de verfspeciaalzaak, of laat een kleuradvies aan huis maken. Dan ben je gegarandeerd van een professioneel en inspirerend kleuradvies.

1 reactie

Reacties zijn gesloten.