Woontrend 2017; kleur in je karpet!

Karpetten (of vloerkleden) blijven aan populariteit winnen. De designs van karpetten worden steeds gewaagder waarmee het een echt pronkstuk wordt in je huis. Vooral het gebruik van kleur neemt toe waarbij je de meest uiteenlopende kleurcombinaties tegen kunt komen. Je denkt misschien ‘dat ziet er niet uit’ maar als je het dan ziet, is het toch wel erg mooi.

We hebben eerder al genoeg verteld over wat je allemaal kunt met een karpet. Daarom hebben we het nu alleen over de laatste trends. En geven we je ook een kijkje in de wereld van karpetten en hoe die tegenwoordig gemaakt worden.

Kleuren en kleurvakken

De tijd van alleen maar effen vloerkleden lijkt voorbij. Vandaag de dag is het motto; hoe gekker hoe beter. Daarbij zien we alle mogelijke varianten voorbijkomen; van felgekleurde vloerkleden tot pastelkleuren en van gelijke vlakken tot een veelvoud aan prints en patronen. Voor sommige karpetten is wel lef nodig, maar mits goed gekozen kan dat heel goed uitpakken. Bij twijfel moet je één ding altijd doen; vraag een staal bij je interieurspecialist en leg die daar waar je karpet moet komen. Dan zie je pas echt of het staat of niet en pas dan kun je ook met recht die gewaagde keuze maken.

Oud is in

Zoals zo vaak komen trends van vroeger altijd wel een keer terug. En vroeger is weer hip. Vintage is helemaal van nu en ook de retro look mag weer. Waar retro vaak een wat speels karakter heeft, is vintage wat zachter van aard. Dat maakt vintage dan ook uitermate geschikt in vrijwel elk type interieur. Ook hier zien we de kleuren weer terugkomen. Zo zijn de vintage patchwork designs helemaal in de mode; dat zijn gekleurde vlakken die als patches aan elkaar zijn verbonden. Hoewel gekleurd is het toch rustig dankzij de vervaagde vintage look.

De wereld achter het karpet

Dat brengt me meteen op het laatste punt. De manier waarop tegenwoordig karpetten worden gemaakt, heeft zich ook sterk ontwikkeld. Naast de traditioneel handgeknoopte karpetten veelal afkomstig uit India, werkt een aantal bekende merken vaak ook met gerecycled materiaal. Onder andere in Turkije worden oude karpetten van tot wel 60 jaar volledig schoongemaakt, bijgewerkt en tenslotte gebleekt en opnieuw gekleurd. Vervolgens worden ze uitgehangen in de hete zon om te drogen met een verbluffend resultaat. Zo worden ook de patchwork karpetten samengesteld van de goede delen van oude karpetten. Een mooie manier om op een duurzame wijze ons interieur van gerecyclede karpetten in een modern jasje te voorzien.

Wil je met eigen ogen zien wat de trends voor 2017 zijn? Ga dan even langs bij jouw interieurspecialist in de beurt. Die kan je laten zien wat er allemaal mogelijk is en tevens adviseren wat bij jouw eigen interieur mooi zou staan.