Laat je goed adviseren voor je buitenmuren gaat schilderen

Ben je van plan om je buitenmuren te gaan verven? Zorg dan dat je dit goed aanpakt. Want in tegenstelling tot het schilderen van je binnenmuren, kan er bij het schilderen van de buitenmuren veel misgaan. Bij een goede aanpak gaat de verf tot wel 14 jaar mee. Wanneer je niet de juiste voorbereidingen treft en de juiste producten gebruikt, kan de verflaag binnen 2 jaar gaan bladderen en dat is niet wat je wil.

Allereerst moet je voordat je gaat verven de ondergrond inspecteren. Want de muurverf moet natuurlijk wel op een schone en droge ondergrond aangebracht worden. Groene aanslag dient verwijderd te worden. Als de muur al eerder geschilderd is en de ondergrond bladdert, dan moet deze oude verflaag helemaal verwijderd worden. Was vervolgens de muur goed af met een harde bostel en verfreiniger.

De juiste buitenmuurverf

Elke buitenmuur is anders en afhankelijk van de steensoort en of de muur wel of niet geïsoleerd is, hoort daar een ander product bij voor de voorbehandeling en de dampdoorlatendheid. Ook de omgeving is van belang, want een buitenmuur in een bosrijke omgeving dient anders behandeld te worden dan wanneer deze in een woonwijk staat. Voor alle steensoorten is van belang dat je een goede kwaliteit buitenmuurverf gebruikt. Het is sowieso af te raden om betonverf te gebruiken, dit is niet geschikt voor buitenmuren. Buitenmuurverf is vochtregulerend en zorgt ervoor dat bestaand (of nieuw) vocht door de latex kan verdampen en dit voorkomt dat de ondergrond gaat bladderen.

De verfspecialist geeft je advies over de juiste werkwijze en weet je te vertellen welke producten geschikt zijn voor jouw buitenmuur. Ook kan hij de buitenmuurverf in elke gewenste kleur voor je mengen. Zo wordt die lelijke buitenmuur helemaal naar je zin en heb je er jarenlang plezier van.

Bron foto’s: Jan De Keyzer