Tijd voor de buitenkant van je huis!

Het voorjaar is een goed moment om de buitenkant van je huis aan te pakken. Het mooie zomerseizoen is nog in aantocht, dus dan kun je gelijk genieten van het eindresultaat! Alles is mogelijk op het gebied van buitenschilderwerk. Denk aan gevels, deuren, kozijnen, schuren en hekken. Het schilderen van dit soort elementen biedt niet alleen bescherming tegen weerinvloeden, maar voegt ook karakter toe aan je huis, tuin en terras.

Verf en lak in jouw kleur

Kies voor verf van hoge kwaliteit die bedoeld is voor buitengebruik. Het is namelijk heel vervelend wanneer je schilderwerk binnen no-time afbladdert. Laat je adviseren door een verfspeciaalzaak, hier kun je ook inspiratie opdoen en talloze kleurstalen bekijken. Ben je op zoek naar een specifieke kleur? Dan kan deze zelfs voor je gemengd worden!

Voorbereiding

Naast de kwaliteitsverf is de voorbereiding van het oppervlak even belangrijk voor langdurig resultaat. Vuil, stof en eventuele oude verflagen kun je verwijderen door grondig te reinigen. Zorg dat de oppervlakken glad en droog zijn. Daarna zorg je ervoor dat alles geschuurd is. Heb je deze dingen gedaan? Dan heb je een goede basis gelegd voor het schilderwerk!

Primeren en lakken

We raden sterk aan om voor het schilderen een primer aan te brengen. Dit zorgt voor een goede hechting van de verf. Kies een primer die geschikt is voor de ondergrond die je gaat schilderen (hout, metaal, etc.). Het lakken kun je het beste doen door dunne lagen verf aan te brengen. Dit biedt betere bescherming dan één dikke laag. Laat elke laag goed drogen voordat je een nieuwe laag aanbrengt.

Ideale omstandigheden

Zoals gezegd is het voorjaar dé geschikte periode voor buitenschilderklussen. Zorg ervoor dat je niet met te nat en koud weer aan de slag gaat. De stoffen in de verf kunnen dan niet goed hechten en drogen. Begin ook niet bij té warm weer aan deze klus. Zomerse temperaturen kunnen namelijk ook funest zijn voor de net aangebrachte verf. Bij te warm weer droogt de verf namelijk te snel op, waardoor strepen kunnen ontstaan. Over het algemeen worden temperaturen tussen de 10°C en 25°C aanbevolen, met een luchtvochtigheid van ongeveer 40-50%.