Slijpen

Het slijpen van glas voeren wij uit door middel van facet- en polyslijpen. Bij facet slijpen worden de randen van het glas afgeslepen in kleine, platte vlakken (facetten) om het licht te breken en het glas een sprankelend uiterlijk te geven. Deze facetten kunnen met de hand worden geslepen met een diamantslijper of met behulp van een machine.

Poly slijpen wordt vaak gebruikt om het oppervlak van het glas te polijsten en glad te maken. Door poly slijpen verbeteren de eigenschappen van het glas. Tijdens het polyslijpproces wordt het glasobject eerst ruw geslepen met een grof slijpmiddel om eventuele oneffenheden en oppervlaktefouten te verwijderen. Vervolgens wordt er een polijstmiddel aangebracht op het oppervlak van het glas, waarna het object met een polijstschijf wordt gepolijst. Het polijstproces wordt herhaald met steeds fijnere polijstkorrels totdat het oppervlak van het glas volledig glad is.

Uitspanen en boren

Het is mogelijk om verschillende uitspaningen in het glas te maken, zoals bijvoorbeeld bij een glazen schuifwand of deur waar een handgreep uit wordt gehaald. De zijkanten van de handgreep worden glad gemaakt, waardoor je het glas vast kunt pakken. Het snijden van glas is een veelvoorkomende methode om uitspaningen te maken. Dit wordt gedaan met behulp van een glassnijder en kan worden gebruikt om rechte lijnen of gebogen vormen te maken. Bij kleine ronde gaten wordt er vaak geboord, waarbij meestal een diamantboor wordt gebruikt.

Glas matteren

Het matteren van glas is een veelgebruikte techniek om het oppervlak van het glas ondoorzichtig te maken. Dit wordt bijvoorbeeld toegepast op ramen, deuren of glazen panelen om privacy te creëren of om decoratieve effecten te bereiken. Het matteren van glas kan op verschillende manieren worden gedaan. Het matteren van glas kan ook worden gecombineerd met andere technieken, zoals het snijden van patronen in het glasoppervlak of het aanbrengen van kleur. Hierdoor kunnen unieke en decoratieve effecten worden bereikt.

Soorten glas

Wil je meer te weten komen over de soorten glas in ons assortiment? Kijk dan eens op onze pagina’s over enkel glas en isolerend glas. Isolerend glas bestaat uit twee of meerdere ruiten met daartussen een spouw gevuld met stilstaande lucht of speciaal gas. Dit zorgt voor een isolerende werking en is daardoor kostenbesparend. Daarnaast hebben we gelaagd glas en gehard glas, dit biedt extra veiligheid. Wil je ruimtes optisch vergoten? Wij hebben voor ieder interieur een geschikte spiegel. Dit zijn de meest voorkomende soorten glas. Wil je een ander type glas? Wij leveren ook maatwerk.