Buitenverf gaat steeds langer mee

We horen het bijna dagelijks op diverse media; garanties van 10 jaar en soms zelfs nog langer op buitenverf. De verffabrikanten staan niet stil en ontwikkelen steeds weer nieuwe technologieën waardoor de levensduur van de verf steeds langer wordt. Wat moet je nou als consument hiermee? Is dat echt waar? Kan ik niet gewoon een iets mindere verf kopen en dan maar wat vaker de boel schilderen. Lees verder om voor jezelf een goed onderbouwde keuze te maken.

Wat kost het?

Kosten is vaak het eerste waar je naar kijkt bij de keuze van verf. En de vraag is dan natuurlijk of zo’n duurdere verf die langer meegaat ook daadwerkelijk goedkoper is als je naar de totale kosten kijkt over de gehele levensduur van de verf. Daar kunnen we heel kort en duidelijk in zijn: absoluut. Ervan uitgaande dat je het buitenschilderwerk door een vakman laat doen, dan zien we doorgaans dat circa 80% van de kosten bestaat uit arbeidskosten en slechts 20% uit materiaal, en dan vooral verf. Hoe vaak schilderwerk wordt gedaan verschilt enorm, maar gemiddeld zien we dat 6 jaar een veelgebruikte termijn is. Het rekensommetje is dan redelijk eenvoudig; zelfs al zou deze duurzame verf 2X zo veel kosten als een “gewone” buitenverf, dan nog verdien je dat dubbel en dwars terug.

Zelf doen?

Nu zijn er natuurlijk altijd klusjesmannen die dit zelf willen doen. Dan is het sommetje natuurlijk anders maar dan nog zien we dat door de veel langere levensduur dan andere buitenverf, de meerprijs makkelijk wordt terugverdiend door de levensduur. En dan tellen we in dit geval maar voor het gemak even niks voor je eigen uren die je erin steekt maar uiteindelijk is het natuurlijk wel een stuk fijner als je maar 1X per 10 jaar die ladder op moet kruipen in plaats van elke 6 jaar. Hier hoort wel een belangrijke opmerking bij. Als je het zelf doet, krijg je niet die 10 jaar garantie. Je moet namelijk aan diverse voorwaarden voldoen en één daarvan is dat de verf door een erkend vakman moet worden aangebracht. Die moet bij zijn werkzaamheden ook aan andere kwaliteitscriteria voldoen. Die garantie wordt dus per project aangevraagd, beoordeeld en goedgekeurd. Je kunt het er dus op wagen om het zelf te doen maar mocht de verf dan toch eerder onderhoud nodig hebben, dan kun je je niet op de garantie beroepen.

En hoe zit het dan met onderhoud?

Net als alle andere verf moet ook dit soort verf goed onderhouden worden. En wat bedoelen we dan met goed onderhouden? Hiermee bedoelen we het periodiek grondig reinigen van de geschilderde oppervlaktes. Door dit reinigen verleng je namelijk de levensduur van het schilderwerk en zorg je er ook voor dat de verf nog beter haar kleur en glans behoudt. Dus nee het is niet zo dat je die verf er opsmeert en dan 10 jaar lang of meer geen omkijken naar hebt. Het is in je eigen belang om het schilderwerk regelmatig te reinigen zodat je minimaal die garantieperiode geniet van het schilderwerk en wellicht nog wel langer. Ook dat reinigen kun je eventueel zelf doen maar ook hier verdient het de aanbeveling om dit vakkundig te laten doen door een erkend schilder. Zo kan de schilder ook verantwoordelijkheid nemen voor zijn werk en ervoor zorgen dat het schilderwerk er altijd pico bello uitziet.

Het mooie van dit soort verf is ook nog eens dat deze het hele jaar door toegepast kan worden. Want nu het zonnetje zo mooi schijnt, denken we al snel aan buiten verven maar eigenlijk is dat zonnetje ook niet zo ideaal. Te snel drogen van verf is namelijk nooit goed en kan tot strepen leiden. Dus ook dat kun je maar beter aan de vakman overlaten; die weet als geen ander hoe en wanneer je het beste kunt schilderen.

Dus nu weet je het; zolang zo’n duurzame verf maar verwerkt wordt door een erkende vakman, dan haal je die investering er dubbel en dwars uit en heb je buiten wat periodiek onderhoud voor een groot aantal jaren geen omkijken naar je schilderwerk en ligt je huisje er altijd even fraai bij.