Het schilderen van lastige ondergronden

Bij het opfrissen van je interieur of buitenruimten denken we natuurlijk al gauw aan het schilderen van de muren en houten kozijnen. Maar wist je dat je ook heel gemakkelijk ondergronden zoals kunststof, metaal, en steen kunt transformeren met een likje verf? Denk bijvoorbeeld aan je kunststof raamkozijnen of de tegels in je toilet. Je geeft het materiaal als het ware een nieuw leven en zo bespaar je kosten, want schilderen is nog altijd voordeliger dan vervangen! Het schilderen van een lastige ondergrond vraagt wel om een andere aanpak.

Voor ieder materiaal een plan

Stel je voor: je bent net zo lekker bezig met het opfrissen van je toilet en met de muurverf die je gebruikt pak je gelijk ook de tegels mee. Helaas merk je snel dat al je werk voor niets is geweest, want de verf bladdert langzaam af. De verf hecht niet aan het materiaal. Een passende hechtprimer kan dit probleem al voorkomen. Voor iedere lastig te schilderen ondergrond bestaat een passende hechtprimer wat het afbladderen van de verf voorkomt. De soort hechtprimer is bij betonnen kolommen, hekwerken, Trespa betimmeringen, aluminium strips en staal met een zinklaag bijvoorbeeld al heel anders. Begin je schilderklus dus altijd met een plan, want iedere ondergrond verschilt en dat vraagt om een passende aanpak.

Goede voorbereiding is het halve werk

Ga bij jouw verfspeciaalzaak na wat de beste aanpak is voor het materiaal. Het is altijd aan te raden om losse lagen op het materiaal te verwijderen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld roest of lijmresten. Wanneer de verf aan de losse laag hecht en niet aan het materiaal, dan zul je merken dat de verf snel loslaat. Voor het aanbrengen van de hechtprimer moet de ondergrond geschuurd worden. Er zijn verschillende soorten schuurpapier voor diverse ondergronden. Welke je dan precies nodig hebt kan ook jouw verfspecialist je vertellen.