Kleur bepaalt het aanzien van je huis

De lente staat voor de deur en veel mensen krijgen dan zin om hun huis of tuin op te knappen. Met een likje verf geef je je huis een nieuwe frisse uitstraling. Met kleur kun je het aanzien van je huis compleet veranderen. Je kan ervoor kiezen om de deuren en kozijnen een andere kleur te geven maar het is ook mogelijk om je buitenmuren van een andere kleur te voorzien. Hoe kies je de juiste kleur?

Allereerst begin je met het maken van een kleurenplan. Verzamel foto’s uit tijdschriften met kleuren die je aanspreken of maak foto’s tijdens een wandeling. En kijk naar welke kleuren passen bij het karakter van je woning. Bij de verfspeciaalzaak kun je vragen naar kleurenwaaiers, stalenmappen en kleurkaarten. Deze helpen je bij het kiezen van de juiste kleur.

Rekening houden met verschillende omstandigheden

Hou met het kiezen van kleur ook rekening met je buren. Kijk naar de kleuren van ramen, deuren en daklijsten van de naaste woningen zodat je ook je buren te vriend houdt met jouw nieuwe kleur. Verder is het van belang om rekening te houden met verschillende lichtomstandigheden. Het licht is gedurende de dag en in alle seizoenen anders. Zo doet wit in de felle zon pijn aan je ogen, dus dan is het beter om wat kleur toe te voegen, bijvoorbeeld grijs.

Afhankelijk van de bouwmaterialen die gebruikt zijn voor je huis zijn er verschillende kleurcombinaties mogelijk. Vaak bestaat twee derde van de gevel uit bakstenen en dakpannen en dat heeft invloed op de kleuren van kozijnen en deuren. Bij de verfspeciaalzaak kun je vragen naar een stalenmap waarin voorbeelden staan van kleurcombinaties met bouwmaterialen en verf.

Verder kan het zijn dat je voor de buitenkant van de woning gebonden bent aan kleurafspraken die gelden voor een bepaalde straat of wijk. Voor monumenten gelden vaak specifieke voorschriften. Je kunt dit navragen bij de gemeente.

Lichte of donkere kleur

De kleur van de kozijnen kan ervoor zorgen dat deze groter of juist kleiner lijken. Als je donkere buitenmuren hebt, dan lijken de ramen groter met kozijnen in een lichtere kleur. Donkere kozijnen maken de ramen juist kleiner. Lichte kleuren gaan daarentegen langer mee. Donkere kleuren nemen meer warmte op dan licht kleuren waardoor donkere verf op hout sneller kan gaan scheuren of bladderen dan lichte verf. Uiteraard speelt de kwaliteit van de verf en de juiste toepassing hierbij ook een grote rol.

Vind je het lastig om de juiste kleuren te bepalen voor je huis? Wij helpen je graag met het maken van het kleurenplan en geeft je advies over de verf die je het beste kan gebruiken.