Buitenschilderwerk

Het juiste systeem voor duurzaam buitenschilderwerk

Het voorjaar is de meest geschikte tijd voor het buitenschilderwerk. Een temperatuur tussen de 10 en 25 graden is ideaal, omdat de verf dan goed opdroogt. Buitenverf beschermt het hout tegen alle invloeden van buitenaf en met regelmatig onderhoud blijft het houtwerk in goede conditie. Buitenschilderwerk is een ingrijpende klus en dan wil je graag dat het een lange levensduur heeft.

Er is veel verschil in soorten verf. Voor een lange levensduur kies je voor duurzame producten. Goede kwaliteit verf en materiaal haal je bij de verfspeciaalzaak, waar je tevens voorzien wordt van goed advies. Want om te voorkomen dat het schilderwerk niet aan de verwachtingen voldoet is het belangrijk dat de kwaliteitsverf op de juiste manier wordt toegepast.

Voorbereiding

Een goede voorbereiding is het halve werk. Schuur de vlakken grondig. Scheuren en beschadigingen vul je op met een speciaal houtvulmiddel en laat dit goed drogen. Reinig het houtwerk grondig met ammoniak of een speciale verfreiniger en droog het goed af met een doek. Plak de randen van de raam- of deuromlijsting af met afplaktape. Schuur het hout licht op en verwijder het schuurstof met een borstel.

Grondlak

Bij het overschilderen van hout is het belangrijk om niet alleen de toplaag opnieuw aan te brengen. Breng eerst een grondlaag aan. Ons advies is om daarvoor grondlak te gebruiken. In tegenstelling tot wat vele mensen denken is dit niet hetzelfde als grondverf. Grondlak is een hoogwaardige grondverf met een dubbele functie. Het is niet alleen een grondlaag maar dient ook als voorlak. Grondlak is minder poreus dan grondverf, waardoor de lak niet in de grondlaag trekt. Grondlak zorgt voor een betere glans en is de basis voor duurzaam schilderwerk. Om beschadiging van de verf te voorkomen verwijder je direct na het schilderen de afplaktape. Indien nodig breng je een tweede laag grondlak aan. Voor een goede hechting van de volgende laag is het belangrijk om tussen iedere laag het houtwerk licht op te schuren en af te stoffen.

Aflakken

Voordat je gaat aflakken breng je opnieuw afplaktape aan. Roer voor het schilderen de verf goed door voor een egaal eindresultaat. Doop de kwast een paar keer in de verf en strijk hem steeds af tegen de rand van het blik. Dit doe je tot de kwast verzadigd is, maar niet druppelt. Breng met een kwast of roller de eerste laag aan. Niet te zuinig, maar ook niet te dik dat het gaat druipen. Schilder in de richting van de houtnerf en gebruik een roller voor grote vlakken. Verwijder de tape weer direct na het schilderen om beschadiging van de verf te voorkomen. Als de laklaag goed droog is, herhaal dan het proces voor de tweede laklaag.