Michiels Glas & Schildersbedrijf

Hoe kies je de beste binnenverf?

Ben je van plan om je binnenmuren of het houtwerk binnen te gaan schilderen? Er is enorm veel keus in binnenverf en je wil dan graag weten welke verf je het beste kunt gebruiken. Allereerst moet de verf slijtvast zijn en tegen een stootje kunnen. Verder wil je dat de kleuren lang mooi blijven en dat de verf makkelijk afneembaar is.

Muurverf

Als je muren wil gaan witten of juist wil voorzien van kleur is ons eerste advies om te kiezen voor kwaliteit. Kwalitatief goede muurverf is makkelijk aan te brengen, heeft een betere kleurechtheid en is later goed schoon te maken. Voor kwaliteitsverf betaal je natuurlijk wel wat meer dan voor goedkopere muurverf. Maar waarom is dat zo? Verf bestaat uit een deel vaste stof en een deel vluchtige stof. De vaste stof is wat overblijft nadat de verf is opgedroogd. Goedkopere muurverf is samengesteld met goedkopere grondstoffen. De vulstoffen die daarbij gebruikt worden zijn onder andere krijt, gelatine en water. Muurverf met deze vulstoffen is zijn of nauwelijks afwasbaar en zullen ook verkleuren. Kwaliteitsverf bevat meer bindmiddel en minder vulstoffen en heeft daardoor een hogere prijs. Het is doorgaans wel zo dat je van kwaliteitsverf minder nodig hebt omdat je het beter dekkend kan aanbrengen.

Binnenlak

Ook voor het houtwerk binnenshuis is er veel keus in binnenlak. Wij adviseren watergedragen lakverf. Vroeger was alle lak synthetisch en nog steeds denken mensen vaak dat synthetische lak beter is. Dat is een misverstand. Toen verf op waterbasis werd geïntroduceerd was de kwaliteit inderdaad  minder maar dit is al ruim vijftien jaar niet meer zo. Tegenwoordig is watergedragen verf uitstekend van kwaliteit en zelfs prettiger in gebruik. Het droogt sneller, het stinkt niet en het is beter voor de gezondheid. Daarnaast wordt het gebruik van synthetische verf afgeraden omdat de  vergeling een stuk groter is. De watergedragen lak is verkrijgbaar in mat, zijdeglans of hoogglans. De glans loopt ook aanzienlijk minder terug dan bij synthetische lak.

Advies

Voor kwaliteitsverf ga je naar de verfspeciaalzaak. Wij geven je het beste advies over welke verf het best geschikt is voor jouw verfklus. En natuurlijk krijg je ook advies over hoe je deze verf het beste kunt aanbrengen voor het mooiste resultaat.