Michiels Glas & Schildersbedrijf

Hoe kies je de beste binnenverf?

Als je je binnenmuren wil gaan witten of juist wil voorzien van een andere kleur, dan sta je voor keuze welke verf het beste is. Ga je voor de duurste muurverf, of is een goedkope verf ook goed genoeg? Verf bestaat uit een deel vaste stof en een deel vluchtige stof. Het vaste deel is wat over blijft na droging en bestaat altijd uit een bindmiddel en eventueel vulstoffen, pigmenten voor de kleur en andere toegevoegde middelen. Het hoofdbestanddeel van verf is het bindmiddel en eigenlijk kun je zeggen dat verf een bindmiddel is met bepaalde hulpstoffen.

Schrobvastheid van muurverf

Goedkopere muurverf is samengesteld met goedkopere grondstoffen. De vulstoffen die gebruikt worden zijn onder andere krijt, gelatine en water. Muurverf met deze vulstoffen is niet of nauwelijks afwasbaar. Een muurverf die meer verf als bindmiddel bevat, bevat minder vulstoffen en heeft daardoor een hogere prijs. Maar niet alleen de prijs is hoger, dat geldt ook voor de kwaliteit. De opgedroogde verf heeft een hogere schrobvastheid en een betere kleurechtheid. De beste verf zal niet opglanzen bij het schrobben.

Watergedragen lak

Als je deuren en kozijnen gaat lakken, kun je ook nog kiezen voor watergedragen lak of synthetische lak. Vroeger was alle lak synthetisch. Men denkt vaak dat synthetische lak beter is van kwaliteit: ‘hoe meer het stinkt, hoe beter’. Toen verf op waterbasis werd geïntroduceerd was de kwaliteit inderdaad veel minder maar dit is al ruim tien jaar niet meer zo. Tegenwoordig is watergedragen verf uitstekend van kwaliteit en zelfs prettiger in gebruik. Het droogt sneller, het stinkt niet en het is beter voor de gezondheid. En niet onbelangrijk: het vergeelt niet. De glans van watergedragen lak is iets minder maar loopt aanzienlijk minder terug dan bij synthetische lak, waarbij de glans na verloop van tijd afneemt.

Toepassing

Naast de kwaliteit van verf is het ook van belang om de juiste techniek toe te passen voor het beste resultaat. Vind je het lastig om een keuze te maken voor de juiste verf of wil je advies hoe dat je de verf het beste kunt aanbrengen? Wij helpen je graag.