Buitenverf gaat steeds langer mee

Je hoort het steeds vaker: garanties van 10 jaar en soms zelfs nog langer op buitenverf. De verffabrikanten staan niet stil en ontwikkelen steeds weer nieuwe technologieën waardoor de levensduur van de verf steeds langer wordt. Maar daar hangt ook een prijskaartje aan. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om minder dure verf te kopen en de boel dan wat vaker te schilderen. Wat is de beste keuze?

Uiteraard kijk je vaak het eerst naar de kosten. En de vraag is dan natuurlijk of zo’n duurdere verf die langer meegaat ook daadwerkelijk goedkoper is als je naar de totale kosten kijkt over de gehele levensduur van de verf. Daar kunnen we heel kort en duidelijk in zijn: absoluut. Ervan uitgaande dat je het buitenschilderwerk door een vakman laat doen, dan zien we doorgaans dat circa 80% van de kosten bestaat uit arbeidskosten en slechts 20% uit materiaal, en dan vooral verf. Hoe vaak schilderwerk wordt gedaan verschilt enorm, maar gemiddeld is zes jaar een veelgebruikte termijn. Het rekensommetje is dan redelijk eenvoudig: zelfs al zou deze duurzame verf twee keer zoveel kosten dan een ‘gewone’ buitenverf, dan nog verdien je dat dubbel en dwars terug.

Garantie

Je kunt natuurlijk het buitenschilderwerk zelf doen. In dat geval is het sommetje natuurlijk anders maar dan nog zien we dat de meerprijs van kwaliteitsverf makkelijk wordt terugverdiend door de langere levensduur. We tellen in dit geval niets voor je uren maar het is natuurlijk een stuk fijner als je maar eens per tien jaar die ladder op moet klimmen in plaats van elke zes jaar. Echter, als je zelf het schilderwerk doet, krijg je niet die tien jaar garantie. Het schilderwerk moet namelijk aan diverse voorwaarden voldoen en één daarvan is dat dit door een erkend vakman moet worden uitgevoerd.

Onderhoud

Net als bij al het schilderwerk moet ook dit soort verf goed onderhouden worden. Hiermee bedoelen we het periodiek grondig reinigen van de geschilderde oppervlaktes. Door dit reinigen verleng je namelijk de levensduur van het schilderwerk en zorg je er ook voor dat de verf nog beter haar kleur en glans behoudt. Het is dus niet zo dat je de verf aanbrengt en er vervolgens tien jaar lang geen omkijken meer naar hebt. Het is belangrijk om het schilderwerk regelmatig te reinigen.

Dus als zo’n duurzame verf verwerkt wordt door een erkende vakman, dan haal je die investering er dubbel en dwars uit en heb je buiten wat periodiek onderhoud voor een groot aantal jaren geen omkijken naar je schilderwerk en staat je woning er altijd even netjes bij.  Ook als je zelf je huis schildert met deze extra duurzame verf zul je zien dat het schilderwerk veel langer mee gaat en veel langer mooi blijft.